Pages

Sunday, October 25, 2009

Khasiat Durian


Buah durian (durio zibethinus) sangat terkenal di Asia di mana ia mempunyai kulit yang keras dan berduri serta bau yang kurang menyenangkan bagi sesetengah orang. Isinya lembut dan manis. Hotel-hotel di negara ini juga melarang pengunjung membawa buah durian ke dalam bilik mereka kerana baunya yang kuat. Ia digelar sebagai raja segala buah bukan kerana kulitnya yang keras dan berduri, tetapi kerana khasiat yang dimilikinya. Durian mengandungi phytonutrien dan anti-oksidan yang tinggi. Ia dikatakan dapat menurunkan kadar kolesterol dan membersihkan darah. Ada kajian mendapati durian dapat mengelakkan jangkitan kulat. Ini kerana kandungan zat besi yang tinggi membantu sel darah putih menghasilkan kimia semulajadi membunuh jangkitan.

Durian juga mengandungi asid amino dan vitamin B, C dan E dan ia tinggi kandungan anti-oksidan. Anti-oksidan membantu memperlahankan kemusnahan sel-sel kesan dari radikal bebas seperti pencemaran udara dan asap rokok. Dengan cara ini, ia mengurangkan proses penuaan membuatkan kita awet muda. Ia juga baik dimakan ketika demam.

Tryptophan adalah antara bahan yang didapati di dalam asid amino di dalam durian. Tryptophan adalah keperluan bagi mengawal tahap serotonin dalam tubuh. Serotonin adalah hormon yang memberikan ketenangan dan keceriaan serta penawar insomnia. Mereka yang kurang serotonin selalunya tidak dapat mengawal emosi, sering marah dan menghadapi tekanan perasaan.

Tidak seperti kebanyakan buah-buahan yang lain yang dijolok atau dengan memanjat pokok untuk mendapatkan buahnya, durian diambil setelah buahnya jatuh secara otomatik dari pokoknya, menandakan buah itu sudah cukup masak. Biasanya pemilik dusun durian akan menebas semak-samun di sekitar kawasan pokok durian untuk memudahkan mereka mencari buah-buah yang sudah jatuh. Ada yang membina pondok atau pangkin khas untuk tempat mereka duduk menunggu durian jatuh. Tetapi perlu berhati-hati ketika mencari durian di musim buahnya gugur kerana jika jatuh di atas kepala, ia membawa kecederaan yang serius.

Durian sedap dan berkhasiat dimakan sebaik buahnya gugur sehingga 4 hari. Kualitinya semakin berkurang selepas seminggu ia dipungut. Durian juga sesuai dimasak kuah dengan gula melaka dan daun pandan. Ia juga dijadikan tempoyak sebagai pes.

Teringat aku semasa kecil, bagaimana bunyi buah durian gugur kedengaran di waktu malam apabila tiba musimnya. Arwah ayah menanam pokok durian tersebut sejak hampir sepuluh tahun lamanya. Adakalanya, buah durian itu tidak ditemui di waktu siang kemungkinan dicuri orang. Kadangkala, aku tidur di bawah rumah dengan abang kandungku untuk memastikan buah durian tidak dicuri orang. Begitulah hebatnya buah durian, ada yang sanggup mencuri untuk menikmati kelazatannya.Nilai Nutrisi setiap 100 g durian

* Vitamin A: 20-30 I.U.
* Asid Askorbik: 23.9-25.0 mg
* Vitamin E: "tinggi"
* Kalsium: 7.6-9.0 mg
* Fosforus: 37.8-44.0 mg
* Potasium: 436 mg
* Thiamina: 0.24-0.352 mg
* Riboflavin: 0.20 mg
* Niacin0.6: 83-0.70 mg
* Zat besi: 0.73-1.0 mg
* Gula (purata) 12.0 g
* Protin: 2.5-2.8 g
* Lemak: 5.33g
* Serat: 3.8 g
* Jumlah Karbohidrat: 30.4-34.1 g
* Kalori: 144

Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

2 comments:

Just curious,
Adakah durian mengandungi alkohol semula jadi? Bahan apa dalam durian yg menyebabkan bau durian cepat 'merebak'? Soalan suami saya yg juga membuatkan saya terpikir tapi tak tau jawapan.
Thanks

Soalan yang jarang kita dengar!
Mengikut rujukan saya di Wiki, kompaun sulfur dan ester membuatkan baunya begitu kuat. Tetapi ester ini bukanlah jenis alkohol yang memabukkan, ia terhasil dari tindakbalas kimia (semulajadi) dari asid amino yang terkandung di dalamnya. Apa yang penting, ia tidak memudaratkan sebaliknya khasiatnya lebih banyak. Apa yang sering kita dengar ialah rungutan orang ramai selepas makan durian - badan menjadi panas! Ia adalah kesan tindakbalas asid di dalam perut yang menghadam makanan dan mengaktifkan aliran darah di dalam saluran darah. Pengaliran darah yang banyak melalui tubuh lalu menghasilkan haba di dalam badan.

Labels