Pages

Tuesday, September 29, 2009

Pilihlah Ikan Yang Rendah Merkuri


Klik untuk besarkan
Kebanyakan jenis ikan laut hari ini dicemari oleh merkuri. Sebahagiannya mengandungi lebih merkuri dari yang lain. Tetapi apakah itu merkuri? Kenapa ia perlu dielakkan?

Merkuri adalah sejenis logam berat yang mencemari sungai-sungai, lautan yang memberi risiko penyakit kepada manusia yang memakan ikan yang tinggi kandungan merkuri. Ia boleh menyebabkan kelahiran cacat, kerosakan hati, kanser dan lain-lain masalah kesihatan yang serius. Bahan cemar merkuri datang dari berbagai sumber. Ia boleh datang dari kilang-kilang dan loji-loji rawatan kumbahan yang anda boleh lihat dengan mata anda sendiri di mana semuanya akan mengalir ke lautan. Ia juga boleh datang dari sumber-sumber yang anda tidak boleh lihat seperti pembuangan bahan kimia dari saluran-saluran perparitan dan juga sistem saliran penternakan. Semua bahan buangan ini akan melalui perjalanan yang jauh sehingga akhirnya sampai ke lautan, malah ia boleh dibawa melalui udara (asap hitam dari serombong kilang boleh dilihat di merata tempat). Ikan-ikan ini akan terdedah kepada pencemaran bahan kimia melalui air dan makanan yang ia makan. Semasa proses membesar, ia boleh berkumpul membentuk daging yang telah tercemar. Bahan cemar ini juga boleh didapati pada sisik, kulit, lemak, organ-organ dalaman dan otot tisu lalu dimakan oleh manusia.

Ikan jenis pemangsa yang makan ikan lain, atau ikan yang mempunyai jangka hayat yang panjang mempunyai lebih banyak merkuri berbanding ikan kecil. Tetapi tiada cara untuk mengetahui sama ada ikan itu dicemari oleh merkuri atau tidak - dengan hanya melihatnya saja. Apa yang boleh kita lakukan ialah, makan ikan-ikan yang bersaiz kecil atau ikan yang hanya makan serangga dan tumbuhan akuatik. Jauhi memancing ikan di kawasan-kawasan berdekatan pelabuhan dan perindustrian seperti di Port Klang dan Pelabuhan Lumut.

Poster di atas mengenalpasti tahap pencemaran merkuri secara purata di kalangan ikan yang banyak ditangkap dan dimakan oleh manusia. Kemungkinan ada jenis ikan di dalam poster ini yang tidak terdapat di negara ini, tetapi sekurang-kurangnya kita mendapat sedikit maklumat tentang ikan-ikan yang patut dielakkan. Ia bukanlah bertujuan untuk menjauhkan dari memakan ikan. Wanita mengandung dan kanak-kanak di bawah umur 8 tahun disarankan hanya makan ikan yang rendah merkuri sahaja. Dalam poster ini menunjukkan ikan kecil iaitu tenggiri dari lautan Atlantik menunjukkan tahap merkuri yang sangat rendah. Diharap ikan tenggiri yang kita makan dari lautan Pasifik dan Lautan Hindi juga memberi petunjuk yang sama.

Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

0 comments:

Labels