Pages

Sunday, September 27, 2009

Limau Nipis Penawar Kembung Perut


Saya sering mengalami kembung perut yang amat menyakitkan apabila tersalah makan atau terlalu banyak makan makanan yang 'berangin' seperti serat dan bijirin. Ia boleh membuat saya berasa tidak selesa melakukan apa saja aktiviti sehingga kadangkala terpaksa menarik diri dari majlis perjumpaan atau membatalkan niat untuk melakukan sesuatu disebabkan penyakit kembung perut ini. Perut yang kembung membuatkan saya melonggarkan sedikit ikatan talipinggang untuk mendapat sedikit kelegaan. Biasanya saya selesaikan masalah ini dengan minum air teh dicampur dengan halia. Memang halia membantu membuang angin dari dalam perut. Tetapi halia mengambil masa yang lama untuk bertindak mengeluarkan angin.

Sebenarnya ada satu lagi kaedah yang dapat menyelesaikan masalah kembung perut dengan kadar yang segera. Itulah limau nipis! Perahkan jus limau nipis dan bancuh air panas dengan gula, anda boleh minum tanpa serbuk teh. Kesannya boleh dirasai dalam masa 2 -3 minit selepas meneguk air ini.

Ia memang berkesan membuang angin dari perut dengan segera, sedikit demi sedikit sehingga tiada lagi masalah kesakitan yang amat menyeksakan ini. Tetapi kadangkala anda perlu minum sehingga lebih dari 2 cawan jus limau nipis ini untuk mendapatkan kesan yang maksimum. Saya telah melakukan kaedah ini berkali-kali dan ia memang terbukti berkesan. Kesannya mungkin mengikut individu, tetapi tidak salah anda mencuba.

Lain-lain faedah jus limau nipis:

  • merawat rambut gugur
  • membantu penghadaman
  • sebagai pelembab kulit
  • merawat buasir
  • mengurangkan sakit kepala
  • menghilangkan nafas berbau
  • dan banyak lagi kegunaan luaran dan dalaman yang memberi kebaikan kepada manusia
Tetapi oleh kerana kandungan asid yang tinggi, sebaiknya gosok gigi selepas minum jus limau kerana ia boleh menghakis lapisan enamel gigi.
Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

3 comments:

gambar di atas adalah lima kasturi... :)

minta maaf saya tersilap. memang limau kasturi dalam berwarna kekuningan dan limau nipis lebih jernih.

Jadi, guna limau nipis atau limau kasturi?

Labels