Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Tuesday, October 28, 2008

Persepsi Buruk Barangan Dari ChinaSelepas susu, kini melamin ditemui di dalam telur ayam. Pihak berkuasa Hong Kong, Korea dan Jepun telah menemui melamin terdapat di dalam telur yang sudah diproses ke dalam bentuk tepung yang diimport dari negara China.

Kadar melamin yang ditemui melebihi dari had yang dibenarkan iaitu 4.7 ppm (part per million) dan had "maksimum" ialah 2.5 ppm membawa kepada tindakan menarik balik semua produk yang sedang berada di pasaran. Gara-gara penemuan ini, penyiasatan digiatkan kepada produk-produk daging yang berasal dari China.

Sebagai negara yang sedang meneraju pertumbuhan ekonomi yang kencang, dan dikatakan kuasa ekonomi baru, China nampaknya terlalu tamak dalam mengejar kebendaan sehingga etika-etika kemanusiaan telah diketepikan dalam mengejar keuntungan. Dipercayai melamin di dalam telur berasal dari ayam yang diberi makan lalu menghasilkan telur yang mengandungi melamin. Adakah ini juga satu cara untuk mengurangkan kos penternakan lalu memberi ayam tersebut makan bahan yang merbahaya?

Perlu diketahui bahawa Barat begitu cemburu dan tidak senang dengan kejayaan China pada abad ini dan penemuan isu-isu sebegini memang memberi "bonus" kepada mereka untuk menjatuhkan ekonomi China. Jika China terus tidak mengambil langkah yang sepatutnya untuk mengembalikan kepercayaan dunia, tidak mustahil kejayaan China dalam bidang ekonomi tidak akan dapat bertahan lama.

Kita sebagai pengguna di Malaysia pun sudah mula sangsi dengan produk-produk buatan China kerana Malaysia juga banyak mengimport produk-produk dari negara ini. Masih ingatkah lagi sebelum ini bahan kimia merbahaya ditemui di dalam produk mainan kanak-kanak yang berasal dari China?

Acid ~ Alkaline Diet Simplified, Click Here!

Labels