Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Thursday, October 23, 2008

Proses Tauhu Jijik, Ayam Bangkai & Belacan Berulat

Ingatkah lagi saudara/i tentang pendedahan oleh 360°@TV3 dahulu tentang pengusaha tauhu yang memproses tauhu dan minuman soya begitu jijik sekali, diletakkan di atas lantai bersebelahan tandas dengan lantai yang basah, pekerja yang sedang berpeluh sedang memotong tauhu sambil peluh menitik di atas tauhu tersebut, anjing pula berkeliaran di sekitar kawasan memproses, ayam dilonggokkan di atas lantai yang kotor dan busuk di mana darah ayam yang lama telah bercampur dengan ayam yang baru, dimasukkan ke dalam mesin pengguling yang airnya sudah keruh tidak pernah ditukar!

Selera anda mungkin berubah setelah menonton klip video ini.Belacan Ulat
Berikut pula klip video pemprosesan belacan yang kotor dimana bahan-bahan mentah diletakkan secara terbuka bersebelahan parit yang berlumpur, kerana suhu yang lembap disebabkan cuaca panas dan hujan silih berganti menggalakkan pembiakan ulat di dalam bahan tersebut. Mesin yang digunakan pula sudah berkarat, di samping menggunakan pewarna yang boleh mendatangkan kanser (saya syakki ia menggunakan sodium nitrite). Jika sesuatu itu sudah mula berulat, ia bermakna pelbagai bentuk bakteria sudah menguasai bahan tersebut dan bukanlah boleh dianggap makanan lagi. Sebaliknya, pengusaha ini masih menjualnya untuk dimakan oleh manusia.Apakah yang difikirkan oleh pengusaha terbabit, selain keuntungan semata-mata. Sengaja saya paparkan kembali video-video ini supaya pengguna tidak lupa betapa jijiknya sikap pengusaha dalam menjaga kebersihan makanan sehingga pengguna tidak menyedari mereka memakan makanan yang jijik dan dicemari najis, bakteria serta kuman dan bahan-bahan bertoksik.

Cara untuk mengajar pengusaha begini, hebahkan video seperti ini kepada orang ramai, boikot selamanya produk mereka biarpun mereka sudah memperbaikinya dan mendapat semula kelulusan dari pihak berkuasa. Contohnya, pengusaha roti Hi-5 dan Silverbird yang gagal mematuhi peraturan kebersihan suatu ketika dahulu - saya cadangkan semua orang memboikot kedua-dua jenama ini buat selamanya dan cari alternatif lain. Tidak mustahil perkara begini akan berulang kembali di masa akan datang.

Cicak sebagai topping dalam muffin Silverbird!

Spesis Aloe Vera

Sebagai respon kepada pertanyaan seorang pengunjung, serta maklumat tambahan kepada pengunjung yang lain, mungkin ramai juga terkeliru dan tidak pasti dengan jenis pokok aloe vera yang mana yang berkhasiat untuk tujuan perubatan. Memang terdapat beratus-ratus spesis pokok aloe vera yang wujud di bumi ini. Spesis selain barbadensis miller mempunyai perbezaan yang sangat ketara dari bentuk fizikalnya. Ia mudah dapat dibezakan dengan pandangan mata kasar. Tetapi terdapat juga spesis yang mempunyai bentuk yang hampir serupa seperti spesis Aloe Barbosa. Perbezaannya, durinya lebih tajam dan panjang dari Barbadensis Miller.


Spesis Aloe Barbadensis yang berkhasiat!

Berkenaan bintik-bintik yang wujud pada spesis Barbadensis Miller menunjukkan ia belum matang, manakala apabila sudah membesar, bintik-bintiknya semakin hilang atau kelihatan samar-samar sahaja. Di sini saya sertakan gambar-gambar beberapa spesis aloe vera supaya orang ramai benar-benar pasti bahawa pokok aloe vera yang disebut-sebut adalah jenis yang tepat. Jikalau semua spesis di bawah ini juga mempunyai khasiat yang sama, sudah tentu ia dijual dengan harga yang tinggi dan sudah pasti saya tanam di halaman rumah.

Klik pada gambar untuk pembesaran.


Aloe Aristata
Daunnya pendek, kembang di bawah dan kuncup di atas. Bintik yang banyak. Cantik sebagai pokok hiasan.


Aloe Babosa
Durinya lebih panjang.


Aloe Helenae
Daunnya nipis dan lembik.


Aloe Laeta
Daunnya nipis, duri yang halus.


Aloe Vossi
Daunnya halus.

Labels