Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Tuesday, October 7, 2008

Melamine Adalah Protin Palsu

Baru-baru ini, susu formula bayi yang tercemar oleh melamine telah menyebabkan puluhan ribu kanak-kanak di China menerima akibat penyakit kidney stone dan penyakit lain. Sekurang-kurangnya 4 kanak-kanak telah mati setelah meminum susu ini.

Melamine adalah sejenis bahan kimia murah yang digunakan sebagai bahan tambahan dalam formula susu bayi. Ia digunakan oleh pengusaha negara itu kerana kelihatan seperti mengandungi protin yang tinggi. Ini kerana melamine tinggi kandungan nitrogen sebagaimana protin. Sebelum ini, ia banyak digunakan di dalam kandungan makanan binatang peliharaan seperti anjing dan kucing. Kes kematian yang semakin meningkat ke atas binatang peliharaan membuatkan pihak berkuasa menyelidiki kandungan di dalam bahan makanan tersebut. Akhirnya, semua produk makanan binatang yang diimport dari China diharamkan. Kini, penggunaannya menular kepada produk-produk yang dimakan oleh manusia seperti coklat, kopi segera dan lain-lain yang menggunakan kandungan susu dari negara China.Antara yang ditemui ialah di dalam produk gula-gula yang popular iaitu White Rabbit seperti di dalam gambar.

Cadbury juga telah menarik semula semua produk coklatnya yang dihasilkan dari China kerana dikhuatiri juga mengandungi susu yang tercemar oleh kimia melamine.

Berikut adalah produk-produk Cadbury dari China yang telah ditarik balik:
Cadbury Dark Chocette 45g
-- Cadbury Dark Chocette 80g
-- Cadbury Eclairs 180g
-- Cadbury Dairy Milk Chocolate 150g Pumpkin
-- Cadbury Dark Chocolate 40g
-- Cadbury Dairy Milk Chocolate Bulk Pack 5kg
-- Cadbury Dark Chocolate Bulk Pack 5kg
-- Cadbury Dairy Milk Hazelnut Chocolate Bulk Pack 5kg
-- Cadbury Dairy Milk Cookies Chocolate Bulk Pack 5kg
-- Cadbury Hazelnut Praline Chocolate 312g (2008 Chinese New Year)
-- Cadbury Dairy Milk Chocolate 300g (2008 Chinese New Year)


Nestlé juga menarik balik coklat popular KitKat dari pasaran.

Melamine sangat merbahaya kepada ginjal. Ia boleh menyebabkan penyakit batu karang apabila tubuh cuba bertindak balas secara semulajadi, sehingga apabila sampai ke tahap kronik boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang.

Inilah satu lagi contoh terbaik di mana pengusaha makanan cuba menipu pengguna dengan menggunakan bahan merbahaya sebagai aditif lalu mendakwa kononnya produk mereka mengandungi khasiat protin yang tinggi dan membantu tumbesaran kanak-kanak.

Pengguna dinasihatkan supaya lebih berhati-hati membeli produk-produk yang berasaskan susu seperti coklat, yogurt, keju dan banyak lagi kerana dikhuatiri ia berasal dari negara China dan kemungkinan besar mengandungi melamine. Perkara seperti ini tidak dinafikan boleh berlaku kepada pengusaha tempatan yang mementingkan keuntungan semata-mata. Ia juga tidak mustahil boleh berulang kembali di masa akan datang apabila orang ramai telah mula melupakan isu ini secara beransur-ansur kerana penggunaan bahan yang murah boleh mendatangkan keuntungan berlipat ganda bagi pengusaha.

Mereka tidak kisah tentang bahaya yang menanti anda sebagai pengguna!Apa Yang Syarikat Farmasi Tidak Mahu Anda Tahu Tentang Diabetes!

Labels