Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Thursday, October 2, 2008

Kebenaran Terserlah, Penipuan Terbongkar!
Adakah apabila anda berjumpa doktor mengadu sakit bererti anda sangat prihatin tentang kesihatan anda?

Berminatkah anda apabila ada seseorang memberitahu bahawa anda boleh menikmati kehidupan yang segar, sihat dan bahagia tanpa mengalami penyakit? Ia tidak mustahil!

Kajian mendapati manusia boleh hidup sehingga mencecah 150 tahun. Tetapi mungkin ramai yang tidak mahu hidup selama itu. Termasuk diri saya sendiri. Apa yang kita mahukan ialah kita hidup dan mati dalam keadaan yang sebaik-baiknya. Kita tidak mahu menerima ajal ketika berjuang menghadapi penyakit yang menyeksakan di katil hospital. Kita tidak mahu nafas kita sesak ketika menghadapi kematian.

Anda bukanlah seorang yang sihat, selagi anda tidak berusaha ke arah memperbaiki kesihatan anda. Apa yang anda tahu, doktor adalah jawapan kepada penyakit anda. Tetapi anda tidak pernah bertanya kenapa anda berpenyakit! Mungkin sebelum ini anda tidak pernah berfikir dari mana datangnya penyakit anda. Sehingga kini pun, anda tetap yakin kepada kempen-kempen "sampah" tentang ubat-ubat yang terbaik dan makanan "junk food" yang didakwa berkhasiat, hakikatnya membuat anda lebih berpenyakit.

Kesihatan bukanlah suatu perkara yang hanya boleh dibiarkan begitu sahaja. Pertama sekali, mari kita lihat masalah kesihatan yang menghantui kehidupan kita di dunia moden ini. Penyakit menjadi satu bentuk penghapusan ke atas manusia di muka bumi ini. Dari kanser, diabetes, AIDS, artritis, dunia kita seolah-olah sedang dilanda epidemik yang tidak pernah terjadi semasa kehidupan nenek moyang kita dahulu.

Terfikirkah anda bahawa kebanyakan penyakit pada hari ini seolah-olah tidak dapat diubati. Padahal kita hidup di dunia yang serba canggih dengan kemajuan teknologi perubatan, mereka masih belum memperolehi jawapan kepada penyakit yang ringan seperti demam dan selsema.

Statistik pesakit semakin hari semakin bertambah dan lebih malang lagi, pesakit kronik juga bertambah. Masyarakat umum boleh menjadi sebahagian dari statistik ini jika mereka meneruskan corak kehidupan yang mereka amalkan hari ini. Tidak ada jalan lain untuk memperbaiki kesihatan diri anda selain dari anda sendiri mengambil inisiatif untuk melakukan perubahan.

Antara penyakit yang sedang melanda kehidupan manusia moden ini seperti:

Diabetes
Obesiti
Kanser
Osteoporosis
Penyakit Cardiovascular (jantung)
Artritis
AIDS
dll.

Ia semua pada satu titik noktah mempunyai kaitan dengan pemakanan anda. Itulah dia. Mungkin sesetengah orang merasa janggal mengatakan pemakanan mempunyai kaitan yang besar dengan penyakit.

Lihat sebentar apa yang anda makan setiap hari berbanding dengan apa yang nenek moyang kita makan pada zaman dahulu.
Perbezaannya begitu ketara. Makanan yang kita ambil seperti makanan di dalam tin atau yang dikeluarkan dari oven tidak pernah wujud semasa mereka hidup.

Makanan orang dahulu
air
tumbuhan
herba
buah-buahan
sayuran
kacang
akar kayu
makanan semulajadi

Makanan orang moden
roti, biskut
gula, candy
coklat, kudap-kudap
makanan segera
lemak, minyak,
minuman bergas, ais krim,
pengawet, pemanis tiruan
perasa, pewarna

Hanya sekali imbas menunjukkan bahawa perbezaan yang sangat ketara. Kita makan makanan yangt "teruk". Terlalu teruk. Begitu mudah untuk difahami. Pemakanan kita adalah penyebab kepada epidemik penyakit pada hari ini.

Apakah yang dapat menghentikan semua ini?


Apa Yang Patut Kita Makan?

Pertama sekali, kita perlu ketahui bahawa tubuh manusia sentiasa membina tubuh yang baru setiap hari. Dianggarkan, kita telah mendapat tubuh yang baru secara keseluruhannya setiap 7 tahun. Seperti projek membina bangunan, yang memerlukan blok binaan untuk membinanya. Apakah blok binaan yang anda gunakan untuk membina tubuh anda? Sukakah anda jika diberitahu bahawa bina tubuh anda dengan makanan segar dan semulajadi, atau adakah anda fikir bahan binaan untuk membina tubuh yang sihat adalah makanan segera dan minuman soda?

Tentu anda memilih untuk membina tubuh dengan makanan yang penuh dengan khasiat, bebas dari penyakit dimana ia sepatutnya berlaku.

Masalah pada hari ini, masyarakat sudah tidak peduli lagi tentang memakan makanan yang tidak membawa apa-apa khasiat. Mereka lebih senang memilih pengawet, pewarna, dan berbagai lagi jenis bahan kimia yang terdapat di dalam makanan yang tersusun di rak-rak makanan di pasaraya. Makanan ini sifar khasiat, tidak memberi apa-apa bahan yang diperlukan oleh tubuh kita untuk memperbaiki pembinaan tubuh kita.


Katakan TIDAK Kepada Susu

Saya tahu anda fikir anda makan makanan yang menyihatkan, tetapi pada hakikatnya TIDAK. Sebabnya ialah anda tidak sedar apa yang baik untuk tubuh anda, kerana amalan pengiklanan pada hari ini hanya mementingkan pulangan keuntungan. Mereka meletakkan keuntungan di tempat pertama, dengan apa cara sekalipun. Ini termasuk mengelirukan pengguna dengan mendakwa makanan "sampah" tersebut adalah semulajadi dan berkhasiat. Pada hakikatnya, khasiat adalah perkara nombor dua, atau tidak diperdulikan langsung.

Kebanyakan dari kita tentu pernah mendengar bahawa produk tenusu adalah baik. Ia adalah kerana industri tenusu menjana keuntungan yang berlipat ganda. Produk tenusu yang ada pada hari ini bukan lagi susu yang asli. Ia telah melalui pelbagai proses seperti pasteurized, penapisan, pemanasan suhu tinggi dan lain-lain. Apa yang anda dapat hari ini adalah cecair mati yang tidak berkhasiat, rasa seperti susu dan berwarna putih susu. Di dalamnya sudah bukan lagi susu. Ia adalah salah satu produk utama pemakanan masyarakat dunia, malah di Malaysia. Kita sukakannya, termasuk hasil-hasil sampingan darinya seperti keju, mentega dan yogurt. Bilakah kali terakhir anda meminum susu? Mungkin sesetengah menjawab, semalam, atau ada yang jawab sejam yang lalu.

Secara ringkasnya, produk tenusu adalah tidak sesuai untuk manusia. Pernahkah anda merasa sesuatu yang tidak selesa di kerongkong anda selepas setiap kali meminum susu? Pernahkah anda mendengar tentang alergik meminum susu? Yang lucunya, anda fikir susu adalah perkara yang terakhir yang boleh menyebabkan perkara-perkara ini.

Susu bukan sahaja menyebabkan perkara tersebut, ia juga membawa komplikasi kesihatan yang lain seperti:
Diabetes
Kanser
Sakit jantung
kolitis
dll

Ini adalah sebahagian keburukan produk tenusu. Susu yang sesuai hanyalah susu segar. Anda hanya perlu membuat keputusan: percaya atau tidak - terpulang kepada anda. Jika anda percaya, anda boleh mulakan menjauhi produk susu. Tubuh anda akan berterima kasih kepada anda.


Lemak Jahat!

Satu lagi faktor pembunuh yang membawa pelbagai jenis penyakit kepada tubuh anda adalah lemak. Kebanyakan makanan segera yang anda makan termasuk makanan di dalam tin yang anda fikir selamat sebenarnya penuh dengan lemak.

Tidak semua lemak tidak baik. Tetapi jenis yang sering membawa masalah ialah:

1. lemak trans
2. lemak hydrogenated

Ia membawa penyakit diabetes, jantung dan kanser. Mulalah jauhi makanan yang mengandungi lemak ini. Ia bukanlah mudah, kerana kebanyakan makanan yang dijual di pasaraya dipenuhi lemak. Menurut Harvard School of Public Health, mereka yang memakan makanan berlemak pada kadar yang tinggi dari makanan segera dan snek dalam bungkusan, mempunyai risiko 3 kali ganda menghadapi penyakit koronari jantung.

Minyak hydrogenated, Trans Fatty Acid dan lemak tepu yang biasa didapati di dapur rumah sudah semestinya ditukar dengan minyak flaxseed, minyak zaitun atau minyak bunga matahari yang mempunyai kandungan lemak tepu yang jauh lebih rendah dari minyak kelapa sawit.

Memasukkan lemak tepu ke dalam badan adalah sebahagian dari perkara yang paling bodoh anda lakukan setiap hari.


Tips

Oleh itu, apa yang patut kita makan? Di bawah ini disenaraikan beberapa langkah yang perlu diambil untuk mengubah kehidupan anda dan menghapuskan penyakit dari hidup anda selamanya, insyaAllah!
1. berhenti memakan makanan yang teruk yang anda makan sebelum ini. elakkan makanan proses, makanan dalam tin dan mula makan makanan segar
2. kurangkan secara beransur-ansur pengambilan gula dan lemak. jika anda selalu makan roti putih, ubah kepada roti gandum penuh (whole bran). Dalam proses mengurangkan makan makanan yang tidak berkhasiat, anda akan dapat terkejut dengan perubahan yang akan anda alami selepas beberapa minggu
3. pilih sayuran dan buah-buahan yang segar.
4. hentikan serta-merta makan makanan segera. Ini adalah perkara penting dalam proses membuat perubahan. makanan segera termasuk sosej, burger, mee 2 minit, dll
5. jika daging adalah makanan kegemaran anda, jadikan ia makanan yang jarang-jarang dimakan. bukan untuk berhenti terus, tetapi kurangkan sahaja. anda akan dapat lihat perbezaan yang ketara

Apa Kaitan Perubahan Ini Dengan Penyakit

Perubahan ini bermaksud anda sudah megambil langkah yang semakin hampir untuk menjauhkan pelbagai jenis penyakit. Tentu saja untuk melakukan perubahan ini bukan perkara yang mudah! Tetapi saya ingin mengemukakan suatu soalan kepada anda:

Sukakah anda jika anda tertakluk kepada jadual makan ubat-ubatan dan memberi dos suntikan setiap hari? Sukakah anda menjalani perkara yang menyakitkan dan terlantar di katil hospital yang dialami oleh mereka yang malang sebelum ini? Atau sukakah anda untuk hidup gembira dan sihat, bebas dari penyakit?

Labels