Pages

Thursday, October 23, 2008

Proses Tauhu Jijik, Ayam Bangkai & Belacan Berulat

Ingatkah lagi saudara/i tentang pendedahan oleh 360°@TV3 dahulu tentang pengusaha tauhu yang memproses tauhu dan minuman soya begitu jijik sekali, diletakkan di atas lantai bersebelahan tandas dengan lantai yang basah, pekerja yang sedang berpeluh sedang memotong tauhu sambil peluh menitik di atas tauhu tersebut, anjing pula berkeliaran di sekitar kawasan memproses, ayam dilonggokkan di atas lantai yang kotor dan busuk di mana darah ayam yang lama telah bercampur dengan ayam yang baru, dimasukkan ke dalam mesin pengguling yang airnya sudah keruh tidak pernah ditukar!

Selera anda mungkin berubah setelah menonton klip video ini.Belacan Ulat
Berikut pula klip video pemprosesan belacan yang kotor dimana bahan-bahan mentah diletakkan secara terbuka bersebelahan parit yang berlumpur, kerana suhu yang lembap disebabkan cuaca panas dan hujan silih berganti menggalakkan pembiakan ulat di dalam bahan tersebut. Mesin yang digunakan pula sudah berkarat, di samping menggunakan pewarna yang boleh mendatangkan kanser (saya syakki ia menggunakan sodium nitrite). Jika sesuatu itu sudah mula berulat, ia bermakna pelbagai bentuk bakteria sudah menguasai bahan tersebut dan bukanlah boleh dianggap makanan lagi. Sebaliknya, pengusaha ini masih menjualnya untuk dimakan oleh manusia.Apakah yang difikirkan oleh pengusaha terbabit, selain keuntungan semata-mata. Sengaja saya paparkan kembali video-video ini supaya pengguna tidak lupa betapa jijiknya sikap pengusaha dalam menjaga kebersihan makanan sehingga pengguna tidak menyedari mereka memakan makanan yang jijik dan dicemari najis, bakteria serta kuman dan bahan-bahan bertoksik.

Cara untuk mengajar pengusaha begini, hebahkan video seperti ini kepada orang ramai, boikot selamanya produk mereka biarpun mereka sudah memperbaikinya dan mendapat semula kelulusan dari pihak berkuasa. Contohnya, pengusaha roti Hi-5 dan Silverbird yang gagal mematuhi peraturan kebersihan suatu ketika dahulu - saya cadangkan semua orang memboikot kedua-dua jenama ini buat selamanya dan cari alternatif lain. Tidak mustahil perkara begini akan berulang kembali di masa akan datang.

Cicak sebagai topping dalam muffin Silverbird!

Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

0 comments:

Labels