Pages

Thursday, September 13, 2007

KOD-KOD "E" Dalam Makanan Proses


Tahukah anda kod-kod E (bukan vitamin E) yg sering digunakan dalam senarai bahan-2 makanan sebenarnya dikelaskan mengikut fungsinya. Kod-kod tersebut dibezakan oleh nombor selepas huruf E dan ia pula bergantung kepada jumlah digit sama ada 3 atau 4 digit. Dalam artikel kali ini, saya akan bincangkan serba sedikit berkenaan bahan E250-251 iaitu bahan penahan lapuk dan kulat. Di masa akan datang, saya akan dedahkan bahan-2 yg lain pula. Diharap saudara/i berminat mengikuti tulisan saya seterusnya.

Seperti senarai di bawah, saya paparkan secara mudah kod-kod tersebut dengan fungsinya;

E100-E199
- Pewarna

E200-E299 - Preservatif - Penahan Lapuk/Kulat/Basi
Hati-2 dgn nombor E250 iaitu Sodium Nitrite yg telah terbukti sejenis bahan karsinogen iaitu menyebabkan cancer dan leukemia. Byk digunakan di dlm makanan sejuk beku seperti daging, burger, hot dog, makanan dalam tin. Menurut Mike Adams, strategi yg terbaik utk mengelak mendapat cancer ialah jauhkan makanan yg mengandungi sodium nitrite. Tetapi kebanyakan pengeluar makanan tidak menyenaraikan bahan tersebut di bungkusan mereka sebaliknya berselindung di sebalik kod E250 atau lebih malang lagi hanya menyatakan "Mengandungi Bahan Preservatif/Pegawet Yg Dibenarkan". Tetapi bukan semua pengawet adalah sodium nitrite, E251 - Sodium Nitrate pula tidak begitu merbahaya jika diambil dlm kuantiti terkawal malah bahan ini terdapat dlm sesetengah sayuran dan ia berfungsi sebagai anti-oksidan di dalam tubuh kita. Jika berlebihan pula, ia juga sama seperti Sodium Nitrite kerana boleh menyebabkan cancer

E300-E399 Anti-oksidan, Pengawal Asid

E400-E499 Pemampat, Penstabil, Pelarut Campuran, Pengimulsi

E500-E599 Pengawal Acid, Anti-Caking Agent. Menghalang makanan menjadi keras atau berkerak.

E600-E699 Penambah Perisa
Monosodium Glutamate - E621 merupakan bahan perasa yg sgt popular tetapi merbahaya, selalu terdapat dalam makanan segera mee Maggie dan kudap-kudap. Ia sudah sinonim kerana tanpanya, makanan tersebut tidak akan rasa sedap.

E900-E999 Lain-lain

E1000-E1999 Bahan Kimia Penambah

Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

0 comments:

Labels