Pages

Thursday, September 13, 2007

7 Fakta Yang Anda Perlu Tahu Tentang Ubat-Ubatan Moden
1. 90% dari semua jenis penyakit seperti barah, kencing manis, penyakit jantung dan lain-2 dapat dielak melalui amalan diet, nutrisi, cahaya matahari dan senaman. Tiada satupun kaedah ini selain senaman disarankan oleh doktor-2 moden kerana ia tidak memberi keuntungan kepada mereka dari segi wang. Cahaya matahari dan senaman adalah percuma, ia tidak dapat dipatentkan oleh sesiapa. Mustahil kita perlu membayar untuk mendapatkan cahaya matahari.

2. Hampir semua pemakanan ubatan farmasitikal hari ini adalah hasil dari pelan pemasaran yang intensif yang secara rahsia menyogok pakar-pakar perubatan supaya menyarankan pesakit mengambil sukatan ubat secara berlebihan dari sepatutnya. Hanya sedikit sahaja yang mengikut sukatan secara saintifik. Di Malaysia, kita dapat melihat di TV bagaimana kerjaya doktor-doktor telah dibeli dengan harga yang murah di dalam iklan untuk mempromosikan penggunaan ubat gigi Sensodyne. Mereka sebenarnya dibayar - belum tentu mereka menggunakan ubat gigi tersebut.

3. Tiada ubat-2 farmasitikal yang benar-2 menyembuhkan punca sebenar penyakit hingga ke akar-umbi. Malah dadah yang "paling berkesan" juga hanya mengawal simptom, yang memerlukan kos yang tinggi dengan fungsi fisiologi yang menyebabkan kesan sampingan. Tiada satu jenis dadah pun yang tiada kesan sampingan.

4. Dalam sistem perubatan moden, tiada insentif kewangan diberikan kepada sesiapa (syarikat ubat, hospital, doktor dll.) yang benar-2 dapat menyembuh/menyelamatkan pesakitdari penyakit yang dihidapinya. Keuntungan dijana dari sakit yang berterusan, bukan kesihatan atau pencegahan.

5. Biasanya, semua program pencegahan yang anda lihat hari ini seperti mammogram percuma dan program screening yg lain adalah program merekrut bakal pesakit. Mereka menggunakan kaedah "percuma" ini untuk menakutkan orang ramai sehingga terpaksa percaya, bersetuju dan menerima kaedah perubatan yang mahal dan sebenarnya tidak perlu dijalankan yang biasanya memperkayakan syarikat pembuat ubat. Contohnya kaedah mammografi yang digunakan untuk barah buah dada adalah sebenarnya menerukkan lagi keadaan - mesin itu sendiri menyebabkan barah!!!

6. Doktor-2 tidak tahu-menahu tentang pemakanan nutrisi dan ia tiada dalam subjek pelajaran mereka semasa menuntut di universiti. Meminta nasihat seorang doktor untuk mengajar bagaimana untuk mengelak dari penyakit sama seperti meminta seorang mekanik kenderaan melakukan operasi pembedahan otak. Mereka hanya tahu merawat simptom. Walaupun sebilangan doktor moden sedar akan khasiat dari pemakanan nutrisi, mereka hakikatnya tidak mengerti akan kewujudan penawar penyakit yang berasal dari tumbuhan semulajadi seperti herba, buah-buahan dan sayuran.

7. Tiada seorang pun berminat mengambil tahu kesihatan anda selain diri anda sendiri. Tiada koperat, tiada doktor dan tiada jabatan kerajaan yang bersungguh-sungguh mahu anda sihat. Dengan menjadikan anda sakit, ia lebih mudah untuk mengawal dan mengeksploitasikan kewangan anda. Individu yang sihat, teliti dalam permasalahan perubatan adalah ancaman kepada perancangan mereka.


Ingat 7 perkara di atas dan anda akan menjadi orang yang lebih tahu tentang kesihatan dan penyakit dari kebanyakan orang lain. Untuk diri anda, jadilah seorang yang sihat - jauhkan diri dari mengambil dadah-dadah berjadual, amalkan diet semulajadi, makan makanan segar - jauhkan makanan yang sudah diproses seperti makanan dalam tin (canned food), makanan sejuk-beku (frozen food - burger, hotdog), makanan kudap-2 (junk food), hati-2 dengan "bahan pewarna dan perasa yang dibenarkan", lakukan senaman, kawal penggunaan bahan-bahan kimia di dalam rumah seperti racun serangga, penyembur nyamuk, kalau boleh tinggalkan terus, tinggalkan produk-2 kosmetik yang berasaskan kimia toksik seperti krim cucian badan, syampu dan lain-2. Amalkan kehidupan secara semulajadi, sihat dan sentiasa berwaspada (cerewet terhadap bahan-2 kandungan). Jangan terlalu berserah kepada orang lain untuk menjaga kehidupan kita. Mereka hanya berminat menjaga wang kita. Jangan mengharapkan insuran untuk menampung kos perubatan kita kerana mereka memiliki perancangan tertentu untuk mengaut keuntungan dari wang kita. Jika kita orang yang sentiasa berwaspada, kita tidak perlukan semua itu. Jangan terlalu yakin pihak berkuasa mengutamakan kesihatan anda kerana bagi mereka wang lebih utama (mereka pernah membatalkan usaha pihak tertentu supaya mengharamkan iklan makanan ringan di TV kerana risiko akan kehilangan pendapatan berbilion ringgit). Kempen TAK NAK! rokok hanya kempen yang sia-sia dan tidak berfaedah kepada perokok tegar, hanya menakutkan mereka yang bukan perokok. Mereka menjana keuntungan berlipat ganda hasil cukai tembakau yang meningkat saban tahun. Industri farmasi juga membantu merancakkan pertumbuhan ekonomi negara. Jangan terlalu percaya dan taksub dengan nasihat doktor supaya terus mengambil ubat mengikut sukatan yang diberikan kerana lama-kelamaan anda akan terus bergantung kepada ubat dan wang anda akan terus mengalir ke dalam poket mereka. Bayangkan sesebuah klinik swasta yang kecil mampu menjaga keuntungan berpuluh-puluh malah beratus ribu sebulan.

Jumpalah doktor untuk tujuan diagnos penyakit anda sahaja, kemudian carilah kaedah rawatan semulajadi atau amalkan diet nutrisi tertentu supaya anda penyakit anda semakin berkurang dan dijauhkan - sangat mudah dan murah. Pada asasnya tiada sukatan untuk pemakanan semulajadi, apa yang ada hanyalah kadar yang dicadangkan.

Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

1 comments:

betul ke bang ....alamak iii banyak dah makan pain killer ni..

apa ubatan herba yang baik ...habbatus sauda ok ke..

Labels